Bodem / Water

Geothermie, wat is dat?

Wist je dat de warmte in de bodem onder je huis een waardevolle, gratis energiebron is? Geothermische energie voor verwarming biedt voordelen voor eigenaren en spaart tegelijkertijd het milieu. In tegenstelling tot aerothermie, dat warmte uit de lucht haalt, benut geothermie de natuurlijke warmte in de bodem. Sensoren halen deze energie op, waarna een warmtepomp het naar je huis transporteert. Onze experts leggen in dit artikel uit wanneer geothermische warmtepompen het meest effectief zijn en waar je op moet letten voor optimale voordelen.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Geothermische warmtepompen, of bodem/water-warmtepompen, benutten de natuurlijke warmte in de bodem om leefruimten te verwarmen. Ze werken als omgekeerde koelkasten, bestaande uit drie circuits: het broncircuit haalt warmte uit de bodem, het koelcircuit comprimeert en transporteert de warmte, en het verwarmingscircuit verspreidt de warmte in de leefruimten. Deze energie wordt door sensoren uit de bodem gehaald, waarbij een geleidende vloeistof de warmte absorbeert en naar de warmtewisselaar leidt.

Hoe werkt verticale geothermie?

Verticale geothermie dringt zich als vanzelf op indien het om een beperkte bodemoppervlakte gaat. Daarbij wordt een boring uitgevoerd om een verticale geothermische voeler op een diepte tot 225 meter te installeren. Het systeem is weliswaar duurder en soms administratief complexer (in sommige gevallen moet u een bouwaanvraag indienen), maar het systeem waarborgt een stabielere efficiëntie. Op grotere diepte is de bodemtemperatuur immers minder gevoelig voor seizoenschommelingen en zal die in de winter minder snel afkoelen.

Wat is je return on investment?

Na de initiële installatiekosten is de return on investment van een geothermische warmtepomp zeer aantrekkelijk. Dit wordt mogelijk gemaakt door de hoge energieprestatiecoëfficiënt (EPC), die de verhouding weergeeft tussen de vrijgegeven warmte en het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. Geothermische warmtepompen hebben een EPC tussen 3,5 en 4,5 voor horizontale geothermie en tussen 4,5 en 5 voor verticale geothermie. Belangrijk om te weten is dat geothermische warmtepompen gemiddeld meer dan 20 jaar meegaan, wat de investering op lange termijn rechtvaardigt.