Hybride

Wat is hybride verwarming?

Een hybride (of dual fuel) verwarmingssysteem combineert een traditionele gas- of mazoutinstallatie met een hernieuwbaar verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp.

Voor huizen die hun verwarmingsketel willen vervangen door een energiezuinigere en groenere oplossing voldoet een hybride systeem aan alle eisen. Een hybride systeem biedt huiseigenaars de vertrouwdheid van een traditionele verwarmingsketel, maar combineert die met de hernieuwbare energie van een luchtwarmtepomp.

Twee verschillende hybride systemen.

Volledig hybride systeem:

 • Voegt binnen- en buitenunit toe aan een bestaande fossiele installatie zoals een gas- of olieketel.
 • Slim systeem bepaalt de beste energiebron voor optimale efficiëntie.
 • Ideaal voor renovaties, geen vervanging van de ketel nodig.

 

Alles-in-een systeem:

 • Bestaat uit een gas- of mazoutketel met alleen een buitenunit.
 • Het systeem wordt geleid door de regeling van de ketel.
 • Interessant voor grootschalige moderniseringen.
Hoe werkt een hybride verwarmingssysteem?

Een lucht- of grondwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om uw huis te verwarmen en warm water te produceren. Een hybride verwarmingssysteem is het hele jaar door bruikbaar, maar werkt het meest efficiënt in de zomer. In deze periode gebruikt het systeem hernieuwbare energie om uw huis te verwarmen. Bij lagere temperaturen schakelt het automatisch over naar de verwarmingsketel voor betrouwbaarheid en comfort, terwijl energiekosten laag blijven.

De werking van een hybride cv-ketel

Hybride verwarmingssystemen, vergelijkbaar met hybride auto’s, bestaan in de vorm van hybride cv-ketels. Deze systemen schakelen automatisch tussen fossiele brandstoffen en een gekoppelde warmtepomp, afhankelijk van factoren zoals weersomstandigheden, temperatuur en energieprijzen. Hoewel ze duurder zijn in aanschaf, leiden ze op lange termijn tot aanzienlijke energiebesparingen, meestal tussen 30 en 50 procent per jaar. De terugverdientijd varieert doorgaans tussen 3 en 5 jaar. De warmtepomp neemt het grootste deel van het jaar de productie van warm water voor zijn rekening, terwijl de gasketel of mazoutketel alleen wordt ingeschakeld indien nodig, bijvoorbeeld bij extreem lage temperaturen.

De voor- en nadelen van hybride verwarming

Hybride verwarming heeft zowel voordelen als nadelen:

Voordelen:

 1. Aanzienlijke besparing op de energiefactuur door minder verbruik van fossiele brandstoffen.
 2. Terugverdienende investering met beschikbare premies voor hybride warmtepompen.
 3. Vereist minder onderhoud dan klassieke verwarmingssystemen.

 

Nadelen:

 1. Iets minder ecologisch vergeleken met bijvoorbeeld geothermische warmtepompen.
 2. Tijdens koude dagen nemen de stookolieketel of aardgasketel het over van de warmtepomp.
 3. Geen directe toegang tot premies als het budget niet onmiddellijk beschikbaar is; de aankoop moet zelf worden betaald.