Lucht / Water

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp is ideaal voor nieuwbouw en grote renovatieprojecten, waarbij het systeem bijna overal geplaatst kan worden en aanzienlijke besparingen oplevert ten opzichte van traditionele verwarmingsketels. Bij een grondige renovatie is deze warmtepomp een efficiënte vervanging voor oude verwarmingsketels, en de installatie vereist geen putboring of ondergronds buizennetwerk zoals bij bodem/water warmtepompen. Het systeem haalt warmte uit de lucht, en de buitenunit kan worden geplaatst in de tuin, op het dak of tegen de gevel van de woning, terwijl de binnenunit zich in de stookruimte bevindt.

Verschillende types

Split warmtepomp

Buitenlucht verwarmt koelvloeistof die via leidingen naar binnen gaat. Daar geeft de condensor warmte af aan het cv-water voor radiatoren of vloerverwarming. Sanitair warm water wordt opgeslagen in een aparte boiler.

Monobloc warmtepomp

Alle componenten zitten in één toestel, binnen of buiten. Geen koeltechnieker nodig, geen leidingen tussen binnen- en buitenunit. Snellere installatie, maar het toestel is doorgaans iets duurder.

Eigenschappen lucht/water warmtepompen

Bij een lucht/water warmtepomp is een correcte dimensionering van het systeem essentieel. Een te zware warmtepomp is duurder in aankoop en verhoogt de energiekosten, terwijl een te kleine warmtepomp niet het gewenste comfort biedt. Het is ideaal om de warmtepomp te dimensioneren op 80% van de totale energievraag en deze te combineren met een elektrische weerstand. Dit zorgt voor hetzelfde comfort met een kleinere warmtepomp en een lagere energiefactuur.

Aangezien warmtepompen op een lager vermogen werken dan condensatieketels, is goede isolatie van de woning cruciaal. Een warmtepomp komt het beste tot zijn recht in combinatie met vloerverwarming, vanwege de lagere werkingstemperatuur. Overgedimensioneerde radiatoren zijn ook een alternatief, omdat ze op een lagere temperatuur kunnen werken. Ventiloconvectoren zijn geschikt voor warmtepompen en bieden zelfs koelmogelijkheden op warme zomerdagen. Bron: www.buderus.com