Putboringen

Uitvoeren van de geothermische boringen

Onze partner NRGeo gebruikt de compacte Fraste MLMAX boormachine voor dieptes tot 160 meter, ideaal voor smalle achtertuinen. Op de bouwplaats worden locaties gemarkeerd, spoelbakken/spoelputten geplaatst en met roterend spoelboren wordt de grond losgewoeld. Boorspoeling spoelt het boorgruis weg via een holle boorstang, waarbij de mix wordt verzameld in de spoelbak/spoelput.

Na een boring van ongeveer 15 cm diameter plaatst NRGeo dubbele U-Sondes of enkele Turbo-sondes voor een 25% hoger rendement. Het boorgat wordt afgedicht met thermisch grout om warmteoverdracht te optimaliseren en contaminatie van watervoerende lagen te voorkomen.

Graaf- en laswerk

Na het boren worden aardsondes verbonden en geleid naar de warmtepomp. Het verbindingswerk gebruikt hoogwaardige electrolasverbindingen. Bij twee boringen zijn deze ondergronds parallel verbonden. Bij drie of meer boringen maakt NRGeo gebruik van een centrale collectorput voor voordelen zoals gegarandeerde doorstroming, gecentraliseerde lasverbindingen, gegarandeerde ontluchting en afzonderlijke bediening van bodemlussen. De bron wordt afgesloten met messing bolkranen in de stookplaats, met optionele doorboringen en afdichtingen.

Glycol vulling en Druktesten

Het systeem wordt gevuld met een monopropyleenglycol-mengsel vanwege zijn goede warmtegeleidingsvermogen en laag vriespunt (-15°C). NRGeo gebruikt gespecialiseerd materiaal voor de glycolvulling, ontluchting en eventuele ontzanding van leidingen. Elke installatie ondergaat een druktest (12 bar) om de volledige afdichting van buizen en fittings te verifiëren. Bron: www.nrgeo.be