Warmtepompboiler

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht. Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen. Wat moet u weten?

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruikt slechts gedeeltelijk elektriciteit, aangezien ongeveer 70% van de benodigde energie uit de omgevingslucht wordt gehaald. Deze boiler maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte, zonder de noodzaak van hitte. Uitgerust met een koelvloeistof die op lage temperatuur kookt, comprimeert een compressor het gas, verhoogt de temperatuur en geeft de warmte af aan het sanitair water in een voorraadvat. Een elektrische naverwarming is geïntegreerd voor extra verwarming indien nodig. Vanwege de omvang en mogelijke geluiden wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.

Efficiëntie van een warmtepompboiler
Warmtepompboilers zijn efficiënter als ze afgevoerde ventilatielucht gebruiken. Kies installaties die lucht van buiten aanvoeren en gebruikte lucht naar buiten afvoeren voor optimale prestaties, zelfs bij lagere buitentemperaturen. Selecteer de juiste grootte op basis van de warmwatervraag, en weet dat hogere watertemperaturen de elektrische naverwarming activeren, wat het rendement kan verlagen. Douchen overdag is gunstig vanwege de hogere luchttemperatuur.
Ook zonnepanelen?
Zonnepanelen in combinatie met een warmtepompboiler vergroten het zelfverbruik. Door het automatisch opwarmen van sanitair water tijdens piekuren van zonne-energieproductie, maximaliseert u de efficiëntie. In de zonnige maanden kunnen de panelen grotendeels voorzien in de energiebehoefte van de warmtepomp.